baptisterium

Itálie, Florencie
Baptisterium je jednou z nejstarších církevních staveb ve městě. Přesné datum není známo. Soudí se, že její základy pochází z pozdně římského období, 4. – 5. stol. Její dnešní podoba pochází z 11. – 12. stol. R. 1128 obložena bílým a zeleným mramorem. Vnitřní průměr kopule 41,5 metrů.
Baptisterium v italské Florencii
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Florencie, italsky Firenze, je metropole italského Toskánska, ležící na řece Arno. Najdeme ji 280 km severozápadně od Říma, 95 km východně od Livorna, které leží na pobřeží Ligurského moře a 160 km západně od Rimini na pobřeží Jaderského moře. Okolo Florencie vede dálnice A1 vedoucí ze severu Itálie do Říma a Neapole. Baptisterium najdeme vedle katedrály Santa Maria del Fiore, na její západní straně.

historie

Baptisterium San Giovanni, křestní kaple, zasvěcená patronu Florencie, sv. Janu Křtiteli, je jednou z nejstarších církevních staveb v tomto italském městě a tradičním křestním místem jeho obyvatel. Slouží tak věřícím po více než tisíc let. Nově narozené děti se zde zapisovaly do matriky na Bílou sobotu, nebo svatodušní sobotu a byly zvány ke křtu. Pokřtěn zde byl dokonce i jeden z nejslavnějších obyvatel Florencie, básník Dante Alighieri. Přesné

26.5. 2020

popis

Baptisterium sv. Jana Křtitele, San Giovanni, je známé zejména díky svým třem bronzovým dveřím (bránám), které mnozí označují za vrchol toskánského umění. Jižní brána byla vyrobena okolo roku 1330 Andreem Pisanem a zachycuje výjevy ze života sv. Jana Křtitele. Severní brána z roku 1424, která je dílem sochaře Lorenza Ghibertiho zase vyobrazuje náměty z Nového zákona. Třetí brána, jejímž autorem je opět Lorenzo Ghiberti, se nazývá Paradiso, tedy

Itálie
    Toskánsko