Klasicistní zámek (kaštieľ) nechal někdy v 1. polovině 19. století postavit Florán Zerdahelyi. Je dost možné, že vznikl přestavbou staršího sídla. Posledním majitelem byl Ladislav Odeschalchi. V průběhu 20. století proběhlo několik úprav. V současnosti zámek využívá státní správa.
Vstupní rizalit zakončený tympanonem s rodovým erbem rodu Odescalchi.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Nitrianska Streda (maďarsky Nitra-Zerdahely) se nachází na Slovensku v Nitranském kraji, asi 4 km jižně od centra města Topoľčany. V obci jsou dva zámky (slovensky kaštieľe): klasicistní zámek z 19. století a renesančně-barokní zámek z 16. století. K dalším památkám patří dva kostely: římsko-katolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba z l. 1785-1790 a evangelický kostel z r. 1748, který stojí na místě středověkého vodního hrádku. Největší z výše uvedených památek je klasicistní zámek z 19. století, ke kterému přiléhá veřejnosti přístupný park. Samotný zámek je ve vlastnictví státu a není veřejnosti přístupný.

historie

Historie vsi a pozdější obce je spojena s rodem Zerdahelyiů (slovensky Zerdahelyiovcov, maďarsky Szerdahelyi, Zerdahelyi, Serdaheli, de Nyitraszerdahely), kteří zde měli své sídlo již ve středověku. Prvním známým předkem rodu je István de Bichke z fejérské župy, který v roce 1419 získal majetek v nitranské župě, konkrétně v „Zeredahely“ (pozdější Nyitraszerdahely [Nitrianska Streda]). Podle vsi „Zeredahel“ odvodili jeho potomci svoje jméno.

Luděk Vláčil - zdroj: Zemanský rod Zerdahelyi a historik František Palacký, Pavel Koblasa, http://rodopisna-revue-online.tode.cz/9-10-10_soubory/11-12_koblasa.pdf a další, 22.9. 2018

popis

Zámek je trojkřídlá jednopatrová klasicistní budova s půdorysem písmene U. Na čelní fasádě je vstupní středový rizalit zakončený tympanonem s rodovým erbem italského rodu Odescalchi. Před rizalitem je balkon nesený sloupy. V interiérech jsou rovné stropy. K zámku přiléhá anglický park.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 27.12. 2018

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec