Fortezza da Basso

Fortezza di San Giovanni Battista, Firenze/Florencie
Pevnost Fortezza da Basso, mistrovské dílo vojenské renesanční architektury, se nachází v historickém centru toskánské metropole Florencie. Její stavba byla zahájena 15. července 1534 a trvala tři roky. Až do r. 1967 pevnost využívala italská armáda, nyní je v jejím areálu výstaviště Firenze Fiera.
Graficke pismenko Renesanční pevnost Fortezza da Basso vybudovali architekti Antonio da Sangallo mladší, vlastním jménem Antonio Cordiani, a Pier Francesco da Viterbo. Příkaz ke stavbě dal Alessandro de Medici. Nejmocnějším mužem ve městě byl v té době jeho strýc Giulio di Giuliano de' Medici, který se později stal papežem jako Klement VII. Stavba pevnosti byla zahájena dne 15. července 1534, kdy byl položen základní kámen, a byla dokončena během tří let. Tato velká pětiúhelníková stavba měla sloužit jako útočiště vládce města v případě vzpoury. Měla také poskytovat ubytování velké vojenské posádce a působit preventivně proti napadení. Tento úkol se podařilo splnit, protože ...

popis

Pevnost Fortezza da Basso je jednou z pevností vybudovaných v italské Florencii (italsky Firenze). Nachází se v historickém centru, nevytváří žádnou dominantu a je ukryta mezi městskou zástavbou. Hlavní vchod do pevnosti, která dnes slouží jako výstaviště, vede z hlavní ulice Viale Filippo Strozzi.