Kolejová lanovka s elektr. pohonem (délka 547 m, převýšení 96 m) postavená r. 1895 pro obsluhu vilové čtvrti nad pravým břehem Labe v tehdy samostatné obci Loschwitz. Po několika rekonstrukcích (naposledy 1994) slouží pro turistickou dopravu dodnes.
Horní stanice: pohled z ulice Bergbahnstrasse
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Dolní stanice se nachází na pravém břehu Labe na Körnerově náměstí (Körnerplatz). Příjezd MHD od hlavního nádraží tramvajovými linkami na stanici Schillerplatz, odtud buď autobusovými linkami 61 a 62, nebo pěšky přes most Modrý zázrak (asi 500 m).
Horní stanici najdeme v ulici Bergbahnstrasse, příchod od tramvajové linky 11 ze zastávky Plattleite stejnojmennou ulicí.
Parkování u obou stanic je vzhledem k šířce ulic poměrně problematické.
Lanovka má proti jiným linkám MHD v Drážďanech zvláštní tarif, držitelé běžných jízdenek (např. celodenní, nebo Regionet Labe - Elbe) platí snížené jízdné.

Kolejová lanovka v Drážďanech
    Svahy s vinicemi nad labským údolím v Loschwitz lákaly už od začátku 19. století bohaté obyvatele Drážďan ke stavbě domů ve zdravějším prostředí venkova. Stavba koněspřežné tramvaje na protější břeh Labe podnítila snahu po zlepšení dopravních poměrů v oblasti. Od roku 1873 se plánovala kolejová lanovka, která by usnadnila cestu od přívozu vzhůru do stráně. Snahu korunovalo udělení stavebního povolení o 20 let později. Po 11 měsících prací byla

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.dresdner-bergbahnen.de/standseil.htm, 18.1. 2010
    technická památka