hrad Gryf

Greiffenstein, Proszówka, Gräflich Neundorf
Gotický trojdílný hrad založený Konrádem II. Hlohovským koncem 13. stol., o století později ho český král Václav IV. prodal Benešovi Chuśnikowi, od něj přešel na von Schaffgotsche, ti jej opustili koncem 18. stol. Výrazné renesanční přestavby.
jádro od severozápadu
Graficke pismenko Původně raně gotický hrad najdeme na vysoké bazaltové kupě nad silnicí z Proszówky, cca 2 km východně od řeky Kwisy. Je to jeden z mála hradů ve Slezku, který je vystavěn z černého bazaltu. Své současné jméno prý dostal podle kresby gryfa, která byla namalována na stěně hradní kaple.
9.7. 2007

historie

Podle tradice založil původní dřevěný hrad kníže Boleslav Vysoký koncem 12. století, ale po jeho existenci se nenašly žádné pozůstatky. Stavba nejstarší části kamenného hradu (horního) je připisována Kondrádu II. Hlohovskému (syn Henryka Pobožného), který zemřel v roce 1274 – a hrad byl tedy zřejmě vybudován před tímto datem. Je nejstarší z opevněné linie na hranicích panství Kwisa s Českým královstvím, do které patřily také hrady Czocha,

Ivka, 9.7. 2007
    Nepřístupnost
    Zřícenina je oplocena a v soukromých rukách církevní nadace " Idž, i ty czyň podobníe!" a je přístupná v návštevních hodinách. Vstupné EUR 2,70 a platí 1 měsíc.
    Jan Pospisil , 3.7. 2016

O založení hradu Boleslavem Vysokým
    Kdysi si téměř osmdesátiletý Boleslav Vysoký vyjel na obvyklou vyjížďku po svém knížectví. Rozhlížeje se po krajině vzpomínal na doby mládí, ztřeštěnosti a hříšnosti. Protože kvůli svému vysokému věku těžko snášel delší jízdu, když uviděl zalesněné návrší, rozhodl se, že tam zastaví se svou družinou a odpočine si. Les vypadal půvabně, podzimní slunce pozlatilo padající listí, na louce se chystali k odletu čápi, v nedalekém rybníčku kvákaly

popis

Nejstarší část hradu tvoří nejvýše položené bězvěžové jádro ve tvaru protaženého pětiúhelníku s přístupem bránou od severu. Je uzavřené vysokou obvodovou hradbou s palácem přistavěným na spáru na východní straně. Palác o velikosti 9x20 metrů byl dvoupatrový s podsklepením. Částečně dochované přízemí bylo dvoudílné, v menší místnosti jsou zbytky klenby, větší místnost byla plochostropá. V patře jsou patrné zbytky vstupu do patra z hradebního