Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Košeca, Košecký hrad, Košatec, Kassa, Kaza

hrad Košeca

Košecký hrad, Košatec, Kassa, Kaza
Hrad z roku 1272. Roku 1670 ho obsadilo a následně záměrně zničilo císařské vojsko. Od té doby zříceniny rychle chátraly a výsledkem je dnešní stav.
Nejvýraznější zbytky zdiva
© Roman Řezáč 08/2005
Graficke pismenko Rychle se ztrácející a zarůstající zbytky Košeckého hradu leží na nejvyšším, částečně skalnatém výběžku dominantního zalesněného kopce, který je součástí Trenčianské vrchoviny a je v místním měřítku doslova obklopen zástavbou Malého a Velkého Košeckého Podhradia a místem zvaným Dolný Mlýn. Stále dobře patrné zbytky několika menších zdí, na částečně holé jihozápadní části kopce, jsou vidět nejlépe ze zastávky konečné autobusu v Malém Košeckém Podhradí. Kolem ní také prochází zelená značka, která však kopec míjí a ani na nových mapách není značená odbočka směrem na hrad. Není to však tak dávno, co ještě byla poměrně často využívaná. Rychle zanikající ...

historie

První zmínka o hradu pochází z roku 1272. Od roku 1330 je královským majetkem. Od 15.století je jeho majitelem rod Lieskovských. O hrad však v roce 1462 přišli jako trest za to, že byli přívrženci husitů. Po té se majitelé střídali a roku 1670 ho obsadilo a následně záměrně zničilo císařské vojsko. Od té doby zříceniny rychle chátraly a výsledkem je dnešní stav.