Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Čachtice
Hrady.cz
Zřícenina strážního hradu, prvně zmiň. r. 1276. R. 1299 hrad dobyl M. Čák Trenčianský. R. 1392 hrad darován králem Ctiborovi I. z Beckova, r. 1436 Michalovi Orságovi. R. 1602 koupen Františkem Nádašdy. Jeho vnuk František zde provedl v obd. 1664–70 rozsáhlé úpravy. R. 1670 hrad dobyt a vypleněn.
Celkový pohled na Čachtický hrad
© Roman Řezáč 02/2005
Graficke pismenko Samotná obec Čachtice, která se váže k hradu, se nachází v Trenčíském kraji. V současné době má kolem 3 500 obyvatel. V listině Bela IV. z roku 1248 je sice užito pojmenování "terra Čekče" , tj. „území Čachtického hradu“, ale první doložená zmínka o Čachticích jako obci je až z roku 1263. Hrad stojí na dominantním dolomitovém kopci nad obcí Višňová. Jádro hradu stálo na nejvyšší skalnaté časti kopce. Původně mělo jednu věž, malý dvorek a několik obytných a užitkových budov. Později byla postavena druhá věž a kaple. Protože tyto stavby byly už mimo původní areál, hrad se rozšířil o další nádvoří obehnané zdí. Dále byly ...

historie

První písemná zpráva o hradě pochází z roku 1276. V té době sloužil jako hraniční královská pevnost. Roku 1299 osadu Čachtice i hrad dobyl Matúš Čák Trenčiansky. Roku 1392 hrad i s panstvím získal ve své době nejbohatší feudál v Uhersku Ctibor I. z Beckova darem od krále Žigmunda. Ctibor I. roku 1414 umírá a majetek po něm dědí jeho syn Ctibor II. On a následně jeho syn hrad drželi do roku 1434. V roku 1436 král Žigmund daroval hrad svému

Krutá hraběnka.
    Přečteme-li si nám všem dostupnou, literaturu faktu některého z renomovaných a uznávaných autorů, kteří se ve svých knihách opírají pouze a jen o nevyvratitelná fakta (např. Pavel Toufar), tak se bude asi většině z nás zdát tato krutá grófka takřka nevinná. Historickým tajemstvím opředená Alžběta Báthoryová, (1560-1614) známá spíše jako Čachtická paní, zřejmě nebyla až tak krutou a bezcitnou ženou. Vezmeme-li v úvahu, že Báthoryové skutky se s

Jaroslav Šefčík (Kruté příběhy z české historie), 6.4. 2009