Colosseo

Anfiteatro Flavio, Amphitheatrum Flavium, Koloseum, Roma/Řím
Koloseum bylo největší stavbou v římské říši. Stavba začala v letech 70-72 n. l. a dokončena byla v r. 80 n. l. V r. 217 jej poškodil požár a r. 1349 se po zemětřesení zhroutila vnější stěna. V r. 1749 papež Benedikt XIV. prohlásil Koloseum svatým místem.
© Luděk Vláčil 05/2014
Graficke pismenko Koloseum se původně nazývalo Flaviovský amfiteátr (latinsky: Amphitheatrum Flavium, italsky: Anfiteatro Flavio). Je to oválný amfiteátr v centru města Říma. Byl největším amfiteátrem a jednou z největších staveb, která kdy byla v římské říši postavena. Část dřevěné podlahy arény nad sklepením je pro představu o původním vzhledu nově zbudována. Koloseum je jednou z nejnavštěvovanějších památek a proudí sem množství turistů. Vstup do něj je zpoplatněn. V těsné blízkosti Kolosea se nachází Forum Romanum. Dne 7. července 2007 bylo Koloseum zvoleno za jeden z Nových sedmi divů světa.

historie

Stavba Kolosea začala někdy po roce 70 n. l. za římského císaře Vespasiana na místě bývalého komplexu paláce císaře Nera (Domus Aurea). V roce 79 n. l. bylo Koloseum dokončeno až po třetí patro. Stavba byla velmi náročná a zatěžovala pokladnu i tak velké a mocné říše jakou byl Řím. Po Vespasianově smrti pokračoval ve stavbě jeho syn Titus. V roce 80 n. l. bylo dokončeno i poslední patro. Za vlády Domitiana v letech 81–96 n. l. byly provedeny

popis

Koloseum má tvar elipsy o obvodu 527 metrů (188 x 166 metrů) a je vysoké 48,5 metrů (původně mělo 52 metrů). Nejdůležitější částí Kolosea byla aréna, jež byla centrem dění. Odehrávaly se v ní i známé gladiátorské zápasy. Pod podlahou byly sklepy pro otroky a gladiátory, nacházely se zde i klece pro zvěř. Arénu obklopovalo hlediště, kam se vešlo až 50 000 diváků (45 000 míst bylo k sezení, 5 000 k stání). Koloseum má čtyři podlaží, z nichž první