Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Stifterův obelisk, Nová Pec
Hrady.cz
Stifterův obelisk je památník na básníka Šumavy, stojící nad Plešným jezerem. Odhalen r.1877, zhotovil ho kameník Adolf Paleczek s pomocníky.
Martin Konvička 2017
Graficke pismenko Obelisk leží na skalních stěnách asi 300 m západně nad Plešným jezerem na Šumavě. Místem prochází žlutá turist.značka, vedoucí kolem celého jezera. Na této odbočce z hlavní červené trasy lemující Rakouskou hranici najdeme tři pěkné vyhlídky (Kamenné moře, Lipno a Kučerova) a samotný vrchol Plechý s 1 378 m n.m..
Ivo Rozehnal , 29.3. 2014

historie

Obelisk na skalním výběžku nad Plešným jezerm byl věnován básníku Šumavy, Adalbertu Stifterovi (1805-1868). Rodák z Horní Plané působil jako spisovatel, malíř a pedagog v pozdějším Rakousku. Pomník ve tvaru obelisku zhotovil za necelé dva roky kameník Adolf Paleczek z Jeleních Vrchů se čtyřmi pomocníky. Slavnostní odhalení bylo provedeno 26.8.1877. Výška obelisku činí 14,5 m a je z pleckensteinské žuly.
    Ivo Rozehnal - zdroj informací - wikipedia.org, 29.3. 2014