Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Turniansky hrad, Turňanský hrad, Turňa nad Bodvou, Thorna, Torna

hrad Turniansky hrad

Turňanský hrad, Turňa nad Bodvou, Thorna, Torna
Hrad vybudovali synové Jana z Torny po r. 1357 zřejmě rozšířením staršího hradu (pol. 13. stol.). Po r. 1406 v majetku Štefana Šafára z Branče, r. 1448 obsazen bratříky, vyhnáni r. 1458. Za Bebekovců v l. 1540 - 1550 byl hrad nově opevněn. V 16. a 17. stol. byl opakovaně dobyt, r. 1685 pobořen.
Hlavní obrázek místa
pohled na jádro z koruny torionu - vlevo renesanční budovy u brány, vpravo gotická část s hranolovou věží
Turňanský hrad je volně přístupný, nejvhodnější cesta k hradu vede z Turné po modré turistické značce, nebo ze Zádielské doliny, také po modré.

historie

Zřícenina Turnianského hradu se tyčí na kopci (350 m n. m.) nad obcí Turňa nad Bodvou. Hrad byl vybudován na ochranu důležité stezky k horskému přechodu Soroška, také byl správním centrem Turnianského komitátu a stolice. Předpokládá se, že hrad vybudovali synové Jana z Torny, kteří dostali r. 1357 od krále povolení ke stavbě hradu. Toto povolení dostali za zásluhy při obraně země v době tatarského vpádu. Rod Tornajovců (Turnianských) se zde

E.H. podle Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček a Martin Bóna, Libri r. 2007; Súpis pamiatok na Slovensku 3., kol. autorů, Obzor Bratislava 1969; wikipedia.org, 21.2. 2014

popis

Hrad je protáhlé dispozice se zbytky gotického vnitřního hradu s donjonem, palácem a vnějším renesančním opevněním s okrouhlými dělovými baštami. Zdi jádra vymezují obdélnou plochu cca 60 x 20 m. V čele vybíhají v břit, za kterým stojí nakoso hranolová, zřejmě raně gotická věž 8,3 x 7,7 m (o síle zdí v přízemí přes 2 m). K věži zezadu přiléhal dvorek, obehnaný silnou zdí se zaobleným nárožím. Palác o rozměrech 16 x 11 m na jihovýchodním konci

E.H. podle Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček a Martin Bóna, Libri r. 2007; Súpis pamiatok na Slovensku 3., kol. autorů, Obzor Bratislava 1969, 27.2. 2014