Moje místa 0
Pozůstatky nevelkého jednodílného hradu na skále nad řekou Moravicí nedaleko přehrady a obce Kružberk. Založen snad pány z Dolních Životic (Schonsteina) počátkem 14. století. Zaniká za pánů z Kosíř v polovině 15. století. Zachován krátký úsek hradby.
čelo lokality hradu Kružberk
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Pozůstatky nevelkého strážního hrádku na konci táhlého strmého hřebene a na hraně známé Hlavní skály, využívané hojně horolezci, nad levým břehem řeky Moravice. Místo se nachází asi 400 m východně od hráze přehrady Kružberk.
Hrádek byl lokalizován teprve nedávno a do literatury přiveden až v tomto roce panem Petrem Zajícem.
Z hradu se dochovalo centrální plato, oddělené od výrazně stoupajícího terénu do skály vylámaným příkopem, a menší úsek kamenné hradby.

Historie hradu Kružberk
    Nejstarší písemná zmínka o obci Kružberk je z roku 1377 (Cruczenburg) a poté z roku 1429 (Kreuczburg). Jak je vidno, název obce je odvozen od slova burg, čili hrad, nikoliv berg (kopec). Již tyto indicie ukazují na existenci hradu, sídla. Samotný hrad není písemně zmiňován. V roce 1377 byl jeho majitelem jistý Ješek z Schonsteina (dnešních Dolních Životic). Příslušníci tohoto rodu se nechávali zvát také jako Bolač a byli patrně zakladatelé i

Jan P. Štěpánek podle Archeologie Moravy a Slezska 2008: Petr Zajíc, Hrad Kružberk, 9.3. 2008

Popis a lokalizace hradu
    Pozůstatky nevelkého hradu se nacházejí v lese asi 1,2 km jzz. od centra obce s kostelem, na hraně výrazného skaliska nad levým břehem řeky Moravice, asi 400 m východně od hráze přehrady Kružberk. Hrad zaujímá závěr prudce klesajícího severojižního hřebene a zároveň hranu výrazné, tzv. Hlavní skály, která je známá především horolezcům. Závěr klesajícího hřebene byl před hradem přerušen do skály vylámaným příkopem, čímž byla vymezena plocha

Zvláštní kruhová stavba nad hradem
    Zvláštní a zajímavou stavbou je objekt, nacházející se ještě o dalších 80 m dál od předsunutého opevnění. Jedná se o 3 m vysoký přesně kruhový objekt (průměr 9,5 m) z nasucho kladeného zalícovaného kamení. Směrem vzhůru se stavba mírně kónicky zužuje. V jeho středu bývala patrně menší prostora, dnes zasypaná. Od severovýchodu je ve stavbě vytvořen drobný zalícovaný výklenek o šířce 1,1 m a hloubce 1,9 m. Účel tohoto objektu je nejasný. Měl snad

Časová osa

Majitelem hradu Ješek z Schonsteina.