Při zřizování hřbitova v roce 1885 těžce narušený reliéf tvrze, nacházející se těsně nad kostelem. Dodnes patrná část oblouku vnější stěny příkopu a valu a náznak centrálního pahorku.
Zachovaná vnější stěna příkopu na jihovýchodě
© Roman Řezáč 07/2006
Graficke pismenko Místo tvrze se nachází na východní straně obce, nad kostelem sv. Martina. Její centrální část je dnes téměř o deset metrů níže. Přesto díky zachování vnější obruby okružního příkopu na východě a části valu tamtéž a zřejmě i dalšího, šíjového příkopu, jehož využívá úvozová cesta, nelze její místo považovat za zaniklé. Na jejím místě je dnes hřbitov. Náhrobky jsou stylově upraveny do kruhu a symbolizují tak polohu zaniklého centrálního pahorku. Předpolí zaujal zaniklý židovský hřbitov. Židovská obec zde má také dlouhou tradici.

Osudy tvrze po jejím zániku
    Tvrz byla patrně opuštěna v letech 1480–1490, kdy se výslovně zmiňuje jako pustá. Došlo k tomu patrně dobrovolně a nezanikla tak násilím. Některé prameny uvádějí její definitivní zánik už k roku 1466, neříkají však z jakého důvodu. To však vyvrací zmínka z roku 1480, kdy Václav Racek příbírá jako spolumajitele tvrze Jana Zeleného z Řičan. Patrně by nešlo v takovém případě o pustou tvrz. Tvrz byla prý byla později znovu obnovena a zanikla až v

Roman Řezáč, 10.2. 2008
    Jako první se v souvislosti s Dambořicemi v pramenech zmiňuje Vilém v roce 1298. Další zmínka se týká roku 1348, kdy Hartleb z Popovic prodává Dambořice Benediktovi z Uher. S určitostí na nich sídlil i v roce 1373. Roku 1377 Dambořice koupil Ješek z Rožďalovic. Roku 1406 získal Dambořice Blažej Racek, z rodu pánů z Mrdic. V jejich majetku zůstaly Dambořice téměř celé století, až do roku 1493. O tři roky dřív se však už zmiňuje jen tvrziště a

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 10.2. 2008

popis

Téměř zaniklá tvrz v Dambořicích měla klasické utváření s centrálním pahorkem obtočeným příkopem a vnějším valem. Tvrziště záměrně neuvádím jako úplně zaniklé. A to i přesto, že bylo srovnáno téměř před 150 lety při zřízení hřbitova se zemí. Je to proto, že zůstala zachována část oblouku vnější stěny okružního příkopu i s částí valu na severovýchodě a patrně pozůstatek dalšího šíjového příkopu.Téměř zničený však byl zbytek tvrziště a centrální