Zaniklé šance na pahorku v jz. části obce Hrčava. Vystavěny v r. 1645. Naposledy využity r. 1741, za prusko-rakouské války. V polovině 18. stol. svůj význam a zanikly. Z místa nádherný výhled na Trojmezí.
Pohled na pahorek na němž stávaly šance Hrčava
pohled od szz., z míst šancí na Bařinách
Graficke pismenko Nejvýchodnější obec České republiky – Hrčava, leží asi 8 km jihovýchodně od města Jablunkova. Osada vznikla vyčleněním z polské obce Javořinka a od roku 1926 je samostatnou obcí. Lokalita šancí v nejvýchodnější obci České republiky se nachází jihozápadně od centra obce, necelých 300 m od okraje vesnice. Na lokalitu upozorňují nejen místní obyvatelé v jejichž povědomí existence i místo, kde šance stály, stále je, ale i pomístní název Na šancích, který právě v popisovaném místě je uveden na platné katastrální mapě. Místo šancí se nachází na mírném odlesněném vršku, který vybíhá k západu ze zatravněného hřebene táhnoucího se od centra Hrčavy přímo ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 13.8. 2006

Historie šancí Hrčava
    Hrčava zdejší šance jsou poprvé zmiňovány v roce 1645. Z tohoto roku existuje první zpráva v souvislosti se stavbou obranných valů - šancí „Hertiawa“, které patřila do dvojitého pásma obranných pevnůstek budovaných v celém jihotěšínském pohraničí na ochranu před vpády z Uher Jablunkovským průsmykem. Z listiny je patrno, že na současném trojmezí česko – slovensko – polských hranicích stávala obranná tvrz a to ještě dříve, než tam vznikla osada