Novogotická basilika z let 1885-1903 dle projektu J. Mockera nahradila původní kostel, ze kterého se zachovaly boční stěny presbytáře a část trojlodí. Založen snad s kapitulou (1070), po přestavbě zahájené 1330 Eliškou Přemyslovnou nejdelší chrám Prahy. Z barokních úprav 1708-29 se nezachovalo nic.
Graficke pismenko Nejspolehlivějším orientačním bodem Vyšehradu při pohledu z dálky je kromě masívu bastionového opevnění bývalý kapitulní a farní chrám sv. Petra a Pavla. Nic na tom nemění to, že hlavní poznávací znak – dvojice průčelních věží – pochází teprve z rozmezí let 1902-3. Ale zpět na začátek. Původní románská bazilika Vratislava II. z druhé poloviny 11. stol. se dočkala rozšíření zhruba do dnešní podoby při vrcholně gotické přestavbě za vlády Karla IV. Velmi významná barokní přestavba proběhla dle projektu Giovanna Santiniho (za vedení Františka Maxmiliána Kaňky) ve dvacátých letech 18. stol. Tehdy chrám vypadal z dnešního pohledu vskutku k nepoznání. ...

Praha 2-Vyšehrad