Apollonův chrám

Bassai, Řecko
Osada Bassai za antických dob součást Arkádie. Chrám Apollóna Epikúra postaven v 5. stol. př. n. l. Stavební materiál šedý vápenec, střecha, průčelí a sochařská výzdoba jsou z mramoru. Užity všechny tři základní styly řecké architektury. Od r. 1986 chrám zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.
Apollonův chrám v Bassai na řeckém poloostrově Peloponés.
Uvnitř stanu.
© Pavel Vítek 09/2012
Graficke pismenko Místo Bassai s Apollonovým chrámem najdeme v horách téměř v centru poloostrova Peloponés. Leží 40 km východně od přístavu Naochori u Středozemního moře, 80 km severně od Kalamaty, nejjižnějšího přístavu na Peloponésu, 140 km jižně od přístavu Patra a 150 km jihozápadně od Korintu.

historie

Vysoko v horách ve středu Peloponésu najdeme zbytky antického chrámu Apollóna Epikúra, Pomocníka. Příjmení obdržel Apollón jako pomocník při morové ráně. Postaven byl v 5. stol. př. n. l. Iktinem, architektem, který vystavěl i mohutný a slavný Parthenon v Athénách. Moderní objev Apollonova chrámu učinil francouzský architekt J. Bocher roku 1765. Ze všech chrámů na Peloponésu bývá oceňován tento chrám pro krásu mramoru a jeho soulad s přírodou.

popis

Po obvodu chrámu je rozmístěno šest sloupů na kratších stranách a patnáct na dlouhých stranách. Tyto sloupy jsou v dórském stylu, stejně jako dvojice sloupů předsíně a zadní předsíně. V centrální části chrámu se nachází svatyně. Vnitřní prostor celly je vyplněn 10 polosloupy v iónském stylu, které tak vytvářejí výklenky v obvodové stěně. Na ústředním místě svatyně byl v minulosti umístěn sloup, jehož hlavice byla v korintském stylu. Jeho

Řecko
    Peloponés