most Tower Bridge

Londýn, London
Ocelový silniční most postaven v l. 1886-1894. Střední část sklápěcí, zbylé části závěsné. Mostní věže s ocelovou kostrou a kamenným pláštěm. Do r. 1976 parní ovládání, dnes elektrohydraulické. Původní parní stroje a vnitřní zařízení mostu přístupné v návštěvních hodinách.
Most od SZ.
Graficke pismenko Tower Bridge je světoznámý silniční most v srdci hlavního města Británie. Londýn má téměř devět milionů obyvatel. Je tedy druhým největším městem Evropy po Moskvě, pokud se nepočítá Istanbul. Most překračuje řeku Temži ve východní části centra města. Jeho severní konec stojí v sousedství hradu Toweru. Poblíž jeho jižního konce je zaoblená prosklená budova londýnské radnice (City Hall). Po obou stranách řeky vedou zajímavé pěší promenády. Z nich je možno pozorovat čilý říční provoz. Po jižní promenádě vede dálková turisticky značená cesta Thames Path. Ta sleduje řeku od jejího pramene až téměř k ústí do moře. Má délku 294 km, z toho je přibližně 50 km ...

historie

V roce 1876 byla založena komise která měla na popud londýnské městské rady prozkoumat možnosti přemostění Temže ve východní části centra města. Potíž byla ale v tom že most nesměl překážet plachetnicím a dalším lodím s vysokými stěžni. Vítězný návrh architektů Horáce Jonese a Jana Wolfe Barryho byl přijat v říjnu 1884. Výstavba mostu probíhala v letech 1886-1894. Na stavbě se podílelo 432 dělníků. Celková cena dosáhla částky 800000 liber. K

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a https://www.towerbridge.org.uk/about-us/history), 24.6. 2020

popis

Silniční most má dohromady čtyři mostní věže, ty vyšší přitom vytvářejí jeho známou siluetu. Střední část mostu je složená ze dvou protilehlých sklopných dílů. Vnější části mostu jsou zavěšeny na prohnutých ocelových konstrukcích natažených mezi dvojicemi vyšších a nižších věží. Oba sklopné mosty mají protiváhy, takže jejich pohyb nevyžaduje enormní množství energie. K jejich ovládání byla do roku 1976 využita pára vyprodukovaná v kotelně u

most
    Spojené království