královská burza

Royal Exchange, London, Londýn
První účelová komerční budova v Británii z r. 1571. Zničena při požáru Londýna v r. 1666. Druhá burza z r. 1669 zničena při požáru r. 1838. Dnešní neoklasicistní stavba z r. 1844. Obchodování ukončeno v r. 1939. Dnes nákupní středisko.
Burza od JZ.
Graficke pismenko Královská burza (Royal Exchange) stojí v historickém centru Londýna, hlavního města Británie, v obvodu City (Město). Tato oblast je obchodním centrem Británie.
Burza stojí mezi ulicemi Threadneedle Street a Cornhill Street. Obě ulice se setkávají ve křižovatce Bank junction před jejím hlavním západním průčelím. Je tu také malé veřejné prostranství. Uvnitř burzy je kryté nádvoří s restaurací. V interiérech jsou obchody, kavárny a kanceláře.
Na druhé straně ulice Threadneedle Street, severně od burzy, stojí centrální banka Spojeného království Bank of England. V ní je muzeum bankovnictví s bezplatným vstupem. Nedaleko odtud západním směrem stojí hlavní městská katedrála sv. Pavla. Nejbližší stanicí metra je stanice Bank na trasách Northern, Waterloo & City, Circle a District.
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 6.7. 2020

historie

Obchodní burza byla založena v 16. stol. sirem Tomášem Greshamem. Pozemek byl poskytnut městskou radou a obchodním sdružením Worshipful Company of Mercers. Šlo o první účelovou komerční budovu v Británii, postavenou po vzoru nové burzy v Antverpách. Byla slavnostně otevřená královnou Alžbětou I. Anglickou 23. ledna 1571. Královna přikázala aby nesla jméno Royal Exchange (královská burza). Do 17. stol. zde byla jen obchodní burza. Akciová burza

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a místní informační tabule), 6.7. 2020

popis

Neoklasicistní budova obchodní burzy v Londýně je čtyřkřídlá dvoupatrová stavba s centrálním krytým nádvořím. Hlavnímu západnímu průčelí dominuje výstavný vstupní portikus. Protější východní průčelí obsahuje zadní vstup a ornamentální hodinovou věž s kopulí. Ta nevystupuje z průčelí stavby. Boční vstupy jsou také v delších křídlech na severní a jižní straně. Tato křídla se směrem k západu zužují. To je dáno polohou stavby mezi dvěma ulicemi

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia)., 6.7. 2020
    Spojené království