Lichtenštejnský palác

Stadtpalais Liechtenstein, Wien/Vídeň
Stavba byla zahájena v r. 1691 Dominikem Ondřejem I. z Kounic. V r. 1694 koupil rozestavěný palác kníže Hans Adam I. z Lichtenštejna a vytvořil z něj rodové sídlo. K dokončení došlo v r. 1711. Později několikrát upravovaný palác je dodnes v majetku rodu.
Průčelí na Abraham-und-Sancta-Clara-Gasse
© Luděk Vláčil 12/2019
Graficke pismenko Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a od 1. ledna 1922 také jednou z jeho spolkových zemí, která je obklopena územím spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň rozkládající se kolem řeky Dunaj je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel, z čehož je 49% přistěhovaleckého původu. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. V době Rakousko-uherské monarchie, kdy byla Vídeň hlavním městem, zde vzniklo mnoho paláců většiny významnějších šlechtických rodů. Jedním z těchto sídel je i Lichtenštejnský ...

historie

Palác začal stavět roku 1691 Dominik Ondřej I. z Kounic (1654-1705) pod vedením Domenika Martinelliho podle projektu Enrica Zuccalliho. Kamenické práce provedl Michael Khöll z Vídně a kaisersteinbruchští mistři Ambrosius Ferreti, Giovanni Battista Passerini a Martin Trumler. V roce 1694 koupil rozestavěný palác kníže Jan Adam I. z Lichtenštejna (1662-1712) s úmyslem vybudovat rodové sídlo. Stavbu dokončili Gabriele di Gabrieli a Domenico

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.psli.cz/, https://de.wikipedia.org, https://www.palaisliechtenstein.com a další, 26.12. 2019
    Rakousko
    Vídeň