Budově Evropského parlamentu se přezdívá „caprice des dieux“ – rozmary bohů. Budova Evropského parlamentu je tou největší na půdě Belgie. Uprostřed prostranství s vlajkami jednotlivých zemí EU je budova Paul-Henri Spaak s hlavním jednacím sálem parlamentu. Výstavba čtvrti s budovami patřící k Evropské unii má stále četné kritiky.
Evropský parlament v Bruselu
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Budovu Evropského parlamentu v Bruselu najdeme 2,5 km východně od centra města, od Hlavního náměstí (Grand Place) a nebo 1,5 km východně od Královského paláce.

historie

Evropský parlament má sídla ve třech zemích: ve francouzském Štrasburku, kde se konají hlavní plenární zasedání, v Lucemburku, kde je jeho administrativní centrum a v Bruselu, ve kterém jsou pořádány doplňující zasedání a také schůze výborů. Budově se přezdívá „caprice des dieux“ – rozmary bohů. Jednak toto označení odkazuje na přemrštěnou cenu stavby a její ohromnou velikost, jednak na název stejnojmenného francouzského camembertového sýra,

popis

Bruselský rozlehlý postmoderní palác ze skla a oceli nad Lucemburským náměstím s téměř 400 000 m2 plochy stál celou miliardu eur. Pokud se k budově vypravíme z centra města, tedy z Královské čtvrti (Quartier Royal), procházíme nejprve kolem historické budovy bývalého bruselského nádraží Luxembourg, z nějž dnes zbyla jen historická fasáda, která je pod památkovou ochranou. Dnes v budově sídlí Informační kancelář Evropského parlamentu, tedy