V r. 1416 se vzpomíná pevnost, dnes neznámé lokace. V r. 1623 se uvádí nově postavený zámek s přilehlým starým zámkem. V r. 1645 byl zničen Švédy. Za Liechtensteinů v l. 1748-1751 byl zámek rozšířen o kostel Nejsvětější Trojice a po r. 1794 přestavěn. Od r. 1834 ve vlastnictví rodu Piatti.
Zámek s kostelem Nejsvětější Trojice
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Ves Loosdorf je místní částí obce Fallbach nacházející se v dolnorakouském Weinviertelu (vinné čtvrti) v okrese Mistelbach. Nejvýznamnější památkou vsi je zámecký areál s parkem a kostelem Nejsvětější Trojice stavebně propojeným s čtyřkřídlou budovou zámku. Kostel slouží jako farní a je přístupný v době konání bohoslužeb. K areálu patří i okolní budovy a hospodářský dvůr (ekologická farma rodiny Piatti) s okolními pozemky a 380 ha orné půdy. V zámeckém muzeu můžete obdivovat sbírky současných majitelů, rodiny Piatti, které obsahují zejména sbírky porcelánu, cínové figurky a medaile. Návštěvu muzea je vhodné dohodnou předem. V zámku se konají i různé kulturní akce. Zámecká zahrada je volně přístupná veřejnosti. Asi 1 km jihovýchodně od zámku stojí v lese umělá zřícenina zvaná Hanselburg.

historie

Loosdorf vznikl pravděpodobně v době bavorské kolonizace Weinviertelu v polovině 11. století. Ves se prvně uvádí v roce 1150. Prvními majiteli byli Machländerové, kterým později kníže majetek zabavil. V roce 1416 je poprvé v dokumentech uvedena pevnost „Lostorff“, její lokace je však neznámá. Jediná dosud známá fortifikace se nacházela v prostoru dnešní umělé zříceniny zvané Hanselburg. Kdy tedy vzniklo první sídlo na místě současného zámku,

Luděk Vláčil - zdroj: http://schloss-loosdorf.at, http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/812, https://de.wikipedia.org a další, 25.11. 2019
    Rakousko
    Dolní Rakousko