Přírodní rezervace, rozkládající se na ploše 11,15 ha v nadmořské výšce 223 m, byla vyhlášena v roce 1994. Důvodem ochrany je druhově i prostorově rozrůzněný lužní les uvnitř živého meandru řeky Moravy.
Jediná cesta procházející okrajem rezervace
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Přírodní rezervace Kenický se nachází na úrodné oblasti Hané na katastrálním území obce Střeň nedaleko vsi Hynkov. Oblast rozkládající se na ploše 11,15 ha, v nadmořské výšce 223 m, spravuje AOPK ČR Správa CHKO Litovelské Pomoraví. K vyhlášení rezervace došlo 15. června 1994. Přírodní rezervace je ukázkou přirozeného bohatě druhově i prostorově rozrůzněného lužního lesa. Porost je tvořen dubem letním, jasanem ztepilým, lípou srdčitou, jilmem vazem, javorem babykou, střemchou obecnou a dalšími dřevinami. Na jaře prostor pokrývají různobarevné květy bylinného podrostu, jenž tvoří druhy jako sněženka podsněžník, prvosenka vyšší, plicník tmavý, dymnivka dutá nebo česnek ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ochranaprirody.cz/lokality/ a další, 5.3. 2019

přírodní scenerie