Barokně-klasicistní zámek byl postaven v 2. polovině 18. století. V r. 1871 proběhy úpravy objektu. Po r. 1948 byl zámek znárodněn, do r. 1965 sloužil jako škola a poté jako národní výbor. V současnosti je využíván jako hotel.
Pohled na zámek od silnice
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Šalgovce se nachází v severovýchodní části západního Slovenska v Nitranském kraji v jihozápadní části okresu Topoľčany. K nejvýznamnějším památkám obce patří barokně-klasicistní zámek (slovensky kaštieľ) z 2. poloviny 18. století a římskokatolická kaple Božského Srdce Ježíšova z roku 1700. Dále zde stojí zvonice, židovská synagoga a na konci obce je židovský hřbitov.

historie

Od 2. třetiny 13. století se ves uváděla pod názvem Swk, později Tót Sook nebo Suuk a byla majetkem Nitranského hradu. Od roku 1434 území vlastnili Sándorové (slovensky Sándorovci, maďarsky Sándor), kteří si později ve vsi nechali postavit sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek, popřípadě tvrz). Založení současného barokně-klasicistního zámku se podle většiny zdrojů datuje do roku 1760. Někdy

Luděk Vláčil - zdroj: 700 slovenských hradov zámkov kaštieľov panských sídel a pevnost, Ján Lacika, Ikar 2010.,http://www.kastielsalgovce.sk, a další, 31.12. 2018

popis

Zámek je barokně-klasicistní budova z 2. poloviny 18. století postavená na půdorysu písmene U s kaplí v bočním křídle. Jednolodní kaple s polygonálním uzávěrem je zaklenuta valenou a pruskou klenbou. Místnosti zámku jsou zaklenuty pruskými, křížovými, lunetovými a valenými klenbami s podkasanými lunetami. Fasády jsou členěny bosovanými lizénami a ve středu průčelí je novogotický věžový arkýř. K zámku přiléhá kulturní dům a od parku je oddělen

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 25.2. 2019