Hrady.cz
Renesanční opevněný zámek (kaštieľ) nechal v roce 1537 postavit některý z členů rodu Zerdahelyiů. V 18. a 19. století upraven. Rodové letní sídlo zřejmě s Annou Zerdahelyiovou navštěvoval také František Palacký. V současnosti je areál v soukromém vlastnictví.
Pohled z jihu od vstupní brány
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Nitrianska Streda (maďarsky Nitra-Zerdahely) se nachází na Slovensku v Nitranském kraji, asi 4 km jižně od centra města Topoľčany. V obci jsou dva zámky (slovensky kaštieľe): klasicistní kaštěl z 19. století a renesančně-barokní kaštěl z 16. století. K dalším památkám patří dva kostely: římsko-katolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba z l. 1785-1790 a evangelický kostel z r. 1748, který stojí na místě středověkého vodního hrádku. Nejstarší zachovalé sídlo, kterým je renesančně-barokní zámeček z 16. století, se nachází při severním okraji obce. K sídlu přiléhají hospodářské budovy a park. Celý areál je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.

historie

Ves prvně vzpomínaná v roce 1278 jako „Zeredahel" byla v 2. polovině 13. století majetkem Ludanických (slovensky Ludinickovcov), poté Matúše Čáka Trenčanského a po něm od roku 1334 českého šlechtice Archleba. Od roku 1351 se ves dostala darem do majetku bratislavského podžupana Štefana Ravese a okolo roku 1400 byla v majetku polského šlechtice Domina. Od počátku 15. století byla historie vsi spojena s rodem Zerdahelyiů (slovensky

Luděk Vláčil - zdroj: https://ustecky.denik.cz/z-regionu/velka-prespurska-laska-frantiska-palackeho-20120912.html, Zemanský rod Zerdahelyi a historik František Palacký, Pavel Koblasa, http://rodopisna-revue-online.tode.cz/9-10-10_soubory/11-12_koblasa.pdf, 22.9. 2018

popis

Zámek je jednopatrová čtyřkřídlá renesančně-barokní budova. V obranné zdi jsou klíčové střílny. Na nárožní věži je štítková atika s tzv. vlaštovčími ocasy. Do zámku se vstupuje z nádvoří půlkruhovým kamenným portálem, nad kterým je erb Zerdahelyiů. Nádvoří obklopují kromě samotného zámku další hospodářské budovy. Místnosti a chodby jsou zaklenuté valenými klenbami s lunetami. K obrané zdi je přistavěna obdélníková barokní kaple Sedmibolestné

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.slovenskehrady.sk/kastiel-nitrianska-streda, https://www.geocaching.com/geocache/GC3V84J_kastiel-a-park-nitrianska-streda?guid=7b061a08-cdab-487a-adbd-4dc117d4c32d a další, 1.1. 2019