Pozdně barokní zámek (kaštieľ) vznikl v r. 1774 a později byl několikrát upravován. Koncem 19. stol. jej vlastnil baron Antal Skrbenszky. V letech 1999-2001 zámek prošel celkovou rekonstrukcí, po níž slouží jako obecní úřad.
kaštieľ Horné Lefantovce sloužící jako obecní úřad
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Horné Lefantovce (maďarsky Felsőelefánt) se nachází na západním Slovensku v Nitranském kraji v okrese Topoľčany na západním úpatí pohoří Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Na území obce stojí kostel, dvě kaple a celkem pět šlechtických sídel. Zřejmě největší a zároveň nejznámější zdejší sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), původně klášter, stojí v lese východně od obce. Druhý poměrně známý zámek (kaštieľ), jenž je i nejstarším, se nachází v parku na východním okraji obce. Třetí sídlo stojí u kostela v ulici Farská a slouží jako ...

historie

V roce 1774 byl v centu tehdejší vesnice, nedaleko starého kostela, vybudován pozdně barokní zámek (slovensky kaštieľ). Jeho zakladatel není znám. Zeměpány v Lefantovcích byly například rody Bartakovich, Csarada, Elefanty, Forgách, Edelscheim, Gyulay a v 17. století se tu objevili dva nové rody, Bartakovičové a Jaklinové. Budova byla časem rozšířena a několikrát upravována. Podle katastrální mapy z roku 1892 k zámku přiléhala zahrada a

Luděk Vláčil - zdroj: https://kis.ukf.sk, https://www.hornelefantovce.sk, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 9.12. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní dvoutraktová, v jádru podsklepená, budova postavená na půdorysu tvaru písmene L. Delší strana je orientovaná k cestě. Široce rozpjaté průčelí je na nárožích zakončeno dvěma čtyřhrannými trojosými štíhlými rizality lichoběžníkového tvaru. Místnosti jsou zaklenuté pruskými klenbami a v chodbách jsou valené klenby s lunetami.
    Slovensko
    Nitransky