Po r. 1146 Řád rytířů sv. Jana v Mailbergu založil komendu. Hrad byl mnohokrát poničen, r. 1402 Janem Sokolem z Lamberka, poté husity, později v období třicetileté války a na konci 2. světové války. Během staletí přestavěn na renesančně barokní zámek. Dodnes s menšími přestávkami v majetku řádu.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Obec Mailberg leží v Rakousku ve spolkové zemi Dolní Rakousko v okrese Hollabrunn asi 10 km od moravsko-rakouské hranice. Nejvýraznější dominantou obce je bývalý hrad a pozdější zámek, který je od svého založení až do současnosti téměř po celou svoji historii v majetku Řádu maltézských rytířů (celým názvem Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě). Příslušníky tohoto řádu v černých pláštích s tzv. maltézskými kříži zde lze spatřit i dnes při různých oslavách a akcích. Po celá staletí sloužil jako komenda (sídlo rytířského řádu, které v sobě spojuje části běžné pro klášter, ale přitom má charakter ...

historie

Prvně je Mailberg zmiňován v roce 1055. V dějinách Dolního Rakouska byl velmi důležitý. Dne 12. května 1082 se nedaleko odehrála bitva u Mailbergu, která byla důsledkem vpádu Leopolda II. na Moravu. Vojsko českého knížete Vratislava II. vtrhlo do Rakouska a u Mailbergu Leopolda II. rozdrtilo. V roce 1146 daroval Chadolt von Zogelsdorf území kolem dnešního Mailbergu tehdy ještě mladému johanitskému řádu. Řád rytířů svatého Jana v Jeruzalémě (v

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.schlosshotel-mailberg.at, http://www.apsida.cz a další, 25.6. 2016

popis

Dvoupatrový zámek stojí na místě původního gotického kláštera, vybudovaného na výšině na jižním okraji historického centra vinařské obce Mailberg. Terasovité stupně směřující k městečku byly v minulosti opatřeny hradbami a baštami. Jádro je od okolního terénu odděleno příkopem a hradbou. Nad portálem branské budovy je umístěn erb hraběte Antonína Colloreda s datací obnovy (1752). Dnešní podoba zámku je výsledkem mnoha přestaveb od gotiky přes

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.schlosshotel-mailberg.at, http://www.apsida.cz a další, 30.6. 2016
    hrad přestavěný na zámek
    Rakousko