zámek Sobotište

Nyaryiovský kaštieľ, Velký kaštieľ
V Sobotišti stál původně hrad, který nechal kolem r. 1637 Ľudovít Nyáryi přestavět na zámek. V r. 1645 vyhořel a r. 1663 byl obnoven. V 2. třetině 18. stol. byl výrazně přestavěn a v letech 1946-1965 sloužil jako škola. V současnosti je v něm kromě muzea také knihovna a obecní úřad.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Obec Sobotište se nachází na západním Slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica nedaleko chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. V jihovýchodní části obce u hlavní silnice stojí Nyaryiovský nebo též Velký kaštieľ. V objektu kaštieľa (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek) se nachází v současnosti Muzeum Samuela Jurkoviča s expozicí dějin slovenského družstevnictví. Zásluhou Samuela Jurkoviče totiž v Sobotišti vznikl v roce 1845 Gazdovský spolok. Jednalo se o svépomocné úvěrové družstvo, které bylo založeno jako druhé v historii, a to pouhé tři měsíce po vzniku prvního ...

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1251, kdy se vzpomíná v listině Bély IV. jako Zobodycha. Původně ves patřila k hradu Bana a poté k hradu Branč. Po roce 1526 získal Sobotište uherský šlechtický rod Nyáryů (maďarsky Nyáry, slovensky Ňáriovci, dříve Nyáryovci). V roce 1547 se ve vsi usadili habáni (novokřtěnecké skupiny křesťanů), kteří si zde v průběhu 16.-17. století vybudovali samostatné sídliště Habánský dvůr, z něhož se dodnes

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Eva Križanová, Šport Bratislava 1990. Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Štefan Pisoň , Osveta 1973. 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010, 14.4. 2016

popis

Zámek je patrová budova obdélníkového půdorysu s převýšenou dvoupatrovou středovou částí s manžetovou střechou a dvěma věžemi po stranách. Reprezentační části budovy jsou zvýrazněny barokně-rokokovou fasádou. V interiéru jsou zachovalé renesanční klenby a barokní schodiště. K budově přiléhá bývalý zámecký park o rozloze 14 356 m2.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    hrad přestavěný na zámek