Basilica di San Pietro in Vaticano

bazilika svatého Petra
Bazilika sv. Petra ve Vatikánu je jedním z největších kostelů světa. Stavba byla zahájena v r. 1505 na místě starší baziliky z r. 324 a údajného místa pohřbu sv. Petra. Dne 18. listopadu 1629 byla vysvěcena papežem Urbanem VIII. Dokončovací práce trvaly do r. 1666.
© Luděk Vláčil 05/2014
Graficke pismenko Basilica di San Pietro in Vaticano (bazilika svatého Petra) se nachází ve Vatikánu v Římě. Vstup do baziliky není zpoplatněn, ale stojí se zde dlouhé fronty, takže abyste se dostali dovnitř, můžete stát ve frontě 30 minut a v době sezóny nebo době církevních svátků i dvě hodiny. Pokud máte čas na čekání, stojí to za to. Čas prohlídky není nijak limitován, můžete si tak vše dobře prohlédnout.

historie

V 1. století n. l. se v místech dnešní baziliky nacházel Nerův cirkus, kde byl podle legendy někdy v letech 64-67 ukřižován apoštol Petr. Jeho následovníci jej poté pohřbili u zdi Via Cornelia nedaleko od tehdejšího města Říma. Později jeho hrob začali navštěvovat poutníci a papež Anaklét zde dal postavit malou kapli, ze které se stalo poutní místo. Za vlády císaře Konstantina I. zde byla postavena bazilika sv. Petra. Stavba byla zahájena v roce

popis

Bazilika svatého Petra stojí na posvátném místě, kde měl být ukřižován a pohřben apoštol Petr. Je dílem mnoha významných architektů a umělců, kteří se na její stavbě podíleli: Bramante, Peruzzi, Baldassare, Giuliano de Sangallo, Antonio de Sangallo mladší, Carlo Moderno, Giacomo della Porta, Rafaelo, Michelangelo, Domenico Fontana i Bernini. Až do roku 1990, kdy byla papežem Janem Pavlem II. vysvěcena bazilika Panny Marie Vítězné na Pobřeží