hrad Čeklís

Bernolákovo
Zříceniny hradu na západním okraji vsi Bernolákovo asi 15 km od centra Bratislavy. Postaven ve 13. stol. k obraně cesty z Bratislavy do Trnavy a Šintavy. Poprvé zmiňován r. 1304, kdy byl postoupen Matúši Čákovi Trenčianskému. Zanikl ke konci 15 stol.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Pozůstatky hradu Čeklís se nachází na západním okraji vsi Bernolákovo přibližně 15 km severovýchodně od centra Bratislavy. Jen pár metrů jihovýchodně od hradu stojí kostel sv. Štěpána s románskou lodí. Na opačné straně, severně od hradu, stojí dnes zdevastovaný barokní zámek (kaštiel).
Pavel Semple, 11.1. 2014

Historie hradu
    Od roku 1209 patřilo místo zvané Čeki Hunt-Poznanovcům. V roce 1290 se připomíná Pavel z Čeklíse. Hrad byl postaven k obraně cesty z Bratislavy do Trnavy a Šintavy. Poprvé je zmiňován roku 1304, kdy jej Abraham Rufus z přinucení postoupil Matúši Čákovi Trenčianskému. Po Matúšově smrti v roce 1321 byl hrad vrácen Abrahamovu synovi Petrovi. Na konci 14. stol zde sídlil Mikuláš z Čeklíse. V roce 1392 směnila Mikulášova dcera Zuzana hrad a panství

Pavel Semple, zdroj: ('Encyklopedie Slovenských Hradů', Miroslav Plaček, Martin Bóna, Nakladatelství Libri, Praha 2007), (místní informační tabule), 11.1. 2014

popis

Hrad byl postaven na terénním zlomu vyvýšeného terénu nad tokem Černé vody. Právě na tomto zlomu se v jihozápadní části hradního areálu zachoval 32 m dlouhý úsek přímé obvodové hradby o síle 1,9 m. V této hradbě je patrný valeně klenutý oblouk o rozpětí téměř 5 m. Tento oblouk je mnohdy mylně pokládán za bránu do hradu, jedná se ale o odlehčovací oblouk zdiva. V západní části dispozice je patrné pravoúhlé nároží hradu s jednou místností.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko