zámek Pillnitz

Dresden - Pillnitz
Původní renesanční zámek na pravém břehu Labe nahradila postupně barokní a empírová stavba, obklopená rozsáhlým anglickým parkem s četnými zahradními objekty. Od roku 1924 v majetku státu, od roku 1946 zemské museum (od roku 1963 uměleckého řemesla).
Horský palác
© Pavel Vítek 08/2009
Graficke pismenko Zámek Pillnitz stojí přímo na pravém břehu Labe, v jihovýchodní části Drážďan. Příjezd od A17 optimální ze sjezdu (Ausfahrt) 6 Pirna po B 172A, S 177 a S 167, parkoviště u zámku zpoplatněno. Veřejnou dopravou je nejlépe dosažitelný od nádraží Dresden Niedersedlitz (železniční rychlodráha, linka S1) autobusem 88 k přístavišti přívozu F14, který vede přímo na okraj zámeckého parku (alternativou jsou tramvajové linky 6 a 1, od konečné druhé z nich k přívozu asi 250 m).

Zámek Pillnitz
    Zámek vznikl jako renesanční šlechtické sídlo v polovině 16. století. Od roku 1616 měl čtyři křídla. Kurfiřtským majetkem se stal roku 1694, v letech 1706–15 náležel hraběnce von Cosel, oficiální milence Augusta Silného. Ten zámek převzal opět roku 1718 a začal ho podle projektu Mathaea Daniela Poeppelmanna přestavovat ve stylu japanisujícího baroka. V letech 1721–24 vznikly Horský a Vodní palác (Bergpalais, Wasserpalais), které vytvořily nové

Ivan Grisa, dle Matthias Donath, Schloesser in Dresden und Umgebung (Zámky v Drážďanech a okolí), 22.11. 2008
    Německo