Původní sídlo koncem 16. stol. přestavěno na renesanční zámek, v 18. stol. barokně přestavěn. Koncem 19. stol. obnovena jeho renesanční podoba. V druhé pol. 20. stol. zámek sloužil jako zařízení Slovenských výtvarných umělců a architektů.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Moravany nad Váhom se nachází na levém břehu Váhu asi 5 km východně od Piešťan. Obec je písemně prvně doložená roku 1348. Zámek stojí na severním okraji obce, v současnosti slouži jako Art Hotel.
Exteriéry zámku a park jsou přístupné na požádání na vrátnici.

historie

Na místě dnešního zámku stálo již ve středověku panské sídlo, snad tvrz, možná i hrad. Poloha na terase nad kdysi inundačním území Váhu tomu byla předurčena. Samostatné budovy tohoto sídla byly sceleny renesanční přestavbou koncem 16. století. Roku 1572 se stal vlastníkem obce Imrich Csaky, kaločský biskup a kardinál, za kterého byl renesanční zámek vybudován . Roku 1899 se stala vlastníkem zámku rodina Zetwitzovců. V druhé pol. 20. stol.

popis

Koncem 16. století vybudovaný renesanční zámek měl dvě poschoďové budovy, ukončené vysokou obloučkovou atikou. Ta byla pravděpodobně zdobena sgrafity na fasádách. Budova se vstupním vestibulem a reprezentačními klenutými prostorami byla na nároží zvýrazněna věží a arkýřem. V 18. stol. se uskutečnila barokní přestavba zámku. Projevila se ale jen při úpravě některých kleneb a v exteriéru přístavbou balkónu před ústředním sálem. Větší úpravy