Zřícenina hradu postav. (1253–70) Ondřejem Forgáčem. R. 1302 obsazen Matúšem Čákem Trenčanským, r. 1312 dobyt králem Karlem Robertem, r. 1386 darován Blažeji Forgáčovi. V 15. a 16. stol. přestavěn; dobyt v l. 1576, 1618 a 1663. V 18. stol. zkonfiskován králem, poté koupen zpět. V 19. stol. vyhořel.
Celkový pohľad
Celkový pohľad na hrad
Všetky prístupové cesty sú značené riedko a nedostatočne. V lese sa dá slušne zablúdiť.
Maroš Plávka 2006, 2.3. 2006

historie

Zřícenina středověkého hradu Gýmeš (či Ghimus, Gymus, Gymesh) se nachází na vrchu Dúň (514 m n. m.) nad obcí Jelenec. Název hradu prý vychází ze slova jelen (gím), a byl zvolen proto, že okolní lesy byly na vysokou zvěř velmi bohaté. Hrad nechal na místě starého slovanského hradiště postavit pravděpodobně v letech 1253–1270 Ondrej Forgách (Forgáč), zakladatel rodu Forgáchů. Nejstarší částí je trojúhelníkové nádvoří s hranolovitou věží s