Původně renesanční zámek (kúria), prvně vzpomínaný v r. 1611, postavila rodina Lefantovských na přelomu 16.- 17. století. Barokně přestavěn ve 40. letech 18. století a v letech 1823-1826 upraven klasicistně. V r. 1996 vyhlášen kulturní památkou SR.
chátrající kúria
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Horné Lefantovce (maďarsky Felsőelefánt) se nachází na západním Slovensku v Nitranském kraji v okrese Topoľčany na západním úpatí pohoří Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Na území obce stojí kostel, dvě kaple a celkem pět šlechtických sídel. Největší a zároveň nejznámější zdejší sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), původně klášter, stojí v lese východně od obce. Druhý poměrně známý zámek (kaštieľ), jenž je i nejstarším, se nachází v parku na východním okraji obce a třetí stojí u kostela. Kromě kaštieľů se v obci nachází další ...

historie

Lefantovce se prvně vzpomínají v roce 1113 jako Elephant. Později se připomínají v roce 1218 pod názvem Elefant a v roku 1291 jako Feulefanch. Již v té době byla vlastnictvím rodu Lefantovských (slovensky též Elefantyovcov), který po ní získal svůj predikát. V roce 1389 se uvádí majitel vsi Mihály Elefánti a zakladatel kláštera sv. Jana. V roce 1432 Jan z Lefantovců dokončil rukopis kalendáře, který je nejstarším dochovaným kalendářem s

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.hornelefantovce.sk, https://tvnitricka.sk a další, 25.11. 2018
    Slovensko