Carnuntum byla původně keltská osada, později římský vojenský tábor (od r. 14) a civilní město (od 2. století), hlavní město provincie Panonie (Horní Panonia). Opuštěno koncem 4. století. Leží v katastrálním území dnešních obcí Petronell a Bad Deutsch-Altenburg v Dolním Rakousku nedaleko Bratislavy.
Carnuntum .
Graficke pismenko Expozici archeoparku Carnuntum tvoří muzeum v přírodě Petronell, amfiteátr Petronell, velké lázně spolu se zříceninami paláce, Brána vandalů, Amfiteátr Bad Deutsch-Altenburg, muzeum Carnuntinum.

Vstupné na jednorázový vstup do každé z lokalit v roce 2013 bylo:
dospělí 10 €
děti 11-14 let 5 €
skupinová sleva 8 €
studenti 3 €
děti do 10 let v doprovodu rodičů zdarma
příplatek za průvodce pro každou lokalitu 2,50 €

Carnuntum
    Název je převzat od předřímského (keltského) obyvatelstva. Poprvé se vzpomíná v roce 6, kdy se zde možná zastavil římský velitel Tiberius na výpravě proti Markomanům. Tábor vznikl na křižovatce Jantarové cesty a podunajské cesty v letech 14 - 37; v roce 15 sem byla převelena XV. legie Apollinaris a vznikl zde legionářský tábor (castrum), původně dřevozemní , za vlády císaře Vespasiana (69 - 79) kamenný. Brzy zde vznikl i Auxiliální kostel,