klášter dominikánů s kostelem sv. Jindřicha

Dominikanerkloster mit Heinrichskirche/Stadtmuseum; Pirna
Dominikánský klášter založený kolem roku 1300. Současnou podobu jeho budov ovlivnila zejména přestavba kolem roku 1400. Komunita zanikla při reformaci ve 30. letech 16. století, objekt pak sloužil potřebám města. Od roku 1923 sídlí v bývalém konventu městské muzeum, kostel od roku 1952 katolický.
Bývalý klášter od západu
© Ivan Grisa 12/2011
Graficke pismenko Zatímco někdejší konvent, dnes městské muzeum, je přístupný celý rok (viz návštěvní doba), vstup do kostela svatého Jindřicha je možný jen od 15. dubna do 31. října vždy ve čtvrtek – sobotu 10.00 – 12.00 a 14.00 – 16.00, v neděli pak 11.00 – 13.00 a 14.00 – 16.00.

Bývalý dominikánský klášter, dnes městské muzeum v Pirně
    Dominikánský klášter založili kolem roku 1300 mniši, přišlí z konventu v Lipsku. Současnou podobu jeho budov ovlivnila zejména přestavba kolem roku 1400, kdy vzniklo kostelní dvojlodí a věž. Komunita zanikla při státně organizované reformaci ve 30. letech 16. století, objekt pak sloužil utilitárním potřebám města. To se projevilo zánikem severního a západního křídla konventu a presbytáře kostela. Od roku 1923 sídlí v bývalém konventu městské

klášter
    Německo