Radnice stojí uprostřed náměstí v Pirně nejméně od konce 14. století. Současnou stavbu z let 1555–6 provedl Wolf Bleichschmidt ve stylu saské renesance. Západní novorenesanční část pochází z konce 19. století. Na jihovýchodní věžici orloj.
Radnice od jihovýchodu

Radnice v Pirně

Graficke pismenko První zmínka o radnici, stojící uprostřed náměstí v Pirně, pochází z roku 1396. Sloužila tehdy zároveň jako prodejní místo zdejších pláteníků, ševců, pekařů a řezníků. V letech 1555–56 ji Walter Blechschmidt přestavěl v renesančním slohu, západní krámskou část pak koncem 19. století nahradila novorenesanční přístavba.
Nejvýraznější částí stavby je jihovýchodní věžice, na jejímž nástavci se nachází orloj, který využívá motivu dvou lvů z městského erbu: levý lev odbíjí čtvrthodiny, pravý celé hodiny.
Radnice je dodnes hlavním sídlem městské správy.
    Německo