Hrady.cz
Opevnění města bylo vybudováno v l. 1310-50. Hradby s 4 baštami a 2 branskými věžemi byly dlouhé 1500 m, silné do 1 m. Před hradbami byl hluboký příkop. R. 1472 bylo opevnění zesíleno parkánovou hradbou s baštami. Švédové město přesto dobyli. Hradby byly později rozebírány na stavební materiál.
Hlavní obrázek místa
Štáflova bašta, čb fotografie je kopií kresby z expozice v interiéru bašty, autora Josefa Panušky a pochází z roku 1905
© Roman Řezáč 06/2005
Graficke pismenko Opevnění města Havlíčkova Brodu, tehdy ještě Německého Brodu, vzniklo v období 1310 – 1350 na základě udělení privilegia od synů Smila z Lichtenburka (tehdejších pánů Německého Brodu). Celková délka hradby byla přibližně 1500m a podle novodobých zjištění byla do 1m silná a přibližně 4m a více vysoká. Tento údaj je však hypotetický, archeologicky je potvrzená jen její síla a to, že stála na mělkých základech. Před hradbou byl navíc v 11m vzdálenosti příkop, jehož hloubka dosahovala 4m a byl asi 12m široký. Do dnešní doby se však nedochoval, protože byl systematicky zavážen dlouhou dobu odpadem. Celý hradební systém pak byl podporován čtyřmi baštami ...