Věž z přelomu 12. a 13. stol. byla součástí městského opevnění. Nejstarší dochovaná městská civilní stavba v Irsku. Kromě obrany říčního přístavu a města sloužila také jako mincovna a vězení. Dnes ve správě státní památkové péče, muzeum vikingské historie města.
Věž od SV.
Město Waterford na jihu Irska má přibližně 53500 obyvatel (2016). Je pátým největším městem v Irské republice, zároveň je také administrativním centrem stejnojmenného hrabství. Město má přímé vlakové a autobusové spojení s Dublinem a přímé autobusové spojení s Corkem. Historická část města se rozkládá na jižním (pravém) břehu řeky Suir, přibližně 12 km od jejího ústí do moře. Díky tomu byl Waterford po staletí důležitým námořním přístavem. Moderní námořní dopravě již ale zdejší říční přístav dávno nevyhovuje. K výstavbě moderního přístavu v ústí řeky nedošlo, tuto roli převzal přístav v Corku. Waterford se tak stal smutnou připomínkou své zašlé slávy. Jsou zde k vidění pustá přístavní mola a skladiště, břehy řeky jsou zaneseny bahnem a na kopci nad levým břehem je veliký pustý hotel. K rezavé kráse města dále ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 14.2. 2021

historie

Vikingové si nejprve postavili opevněný zimní tábor, tzv. longphort, v lokalitě Woodstown. Tábor stál na jižním (pravém) břehu řeky Suir, přibližně 9 km západně od dnešního města. Osídlení tábora spadá do období let 850-950. Na konci 9. stol. se začali Vikingové stěhovat do lokality dnešního města na místo, kde se řeka John’s River vlévá do řeky Suir. Soutok poskytoval dobře bránitelný trojúhelný

Pavel Semple, zdroj: (C. Manning, Waterford City, A History, The History Press, 2019), 14.2. 2021
    Obsazení Waterfordu Anglonormany v roce 1170
    V srpnu 1170 dobyli Waterford Anglonormani (Normani z Anglie). Tito zdatní válečníci byli původně Vikingové, kteří v 9. a 10. stol. obsadili Normandii. Normandie dnes nese jejich jméno jako země mužů (lidí) ze severu (Northman). Z Normandie podnikli v roce 1066 invazi do Anglie. Příchodem do vikingského Waterfordu tak paradoxně jedna skupina Vikingů (Northman, muži ze severu) vytlačila jinou skupinu Vikingů, v Irsku v té

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a C. Kostick, Strongbow, The Norman Invasion of Ireland, The O’Brien Press, Dublin, 2013), 14.2. 2021

Drákula
    Říkáte si, co dělá článek o Drákulovi u irské památky? Třeba došlo k omylu a článek měl být přiložen k nějakému rumunskému hradu. Ne, ne, jsme ve správné zemi. Irský spisovatel Bram Stoker vydal svůj román Drákula v roce 1897. Hlavní postava románu sice žije na zámku v Transylvánii, s princem Vladem III. Draculou (1431-1476) ale přímo spojena není. K tomuto spojení došlo teprve ve 2. pol. 20. stol.

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia, https://www.irishcentral.com/roots/history/dracula-bram-stoker-inspiration a C. Manning, Waterford City, A History, The History Press, 2019), 14.2. 2021

Reginaldova věž
    Na východní straně starého města stojí Reginaldova věž (Reginald’s Tower), pojmenovaná patrně po vikingském zakladateli Waterfordu Ragnalovi (zemřel r. 921) nebo některém z jeho stejnojmenných následovníků. Tento konec města je jedním ze tří vrcholů tzv. Vikingského trojúhelníku. Vikingské město bylo založeno při soutoku řeky John’s River s mnohem větší řekou Suir. Soutok poskytoval dobře bránitelný

Pavel Semple, zdroj: (https://archaeology.ie/archaeological-survey-ireland a další), 14.2. 2021
    Irsko, Waterford,