Stavba Kongresového sloupu proběhla na počest Národního kongresu z roku 1830 a na oslavu nezávislosti Belgie. Na sloupu jsou umístěny alegorie základních práv. Vrchol zdobí socha prvního belgického krále Leopolda I. U paty sloupu hrob Neznámého vojína.
Kongresový sloup v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Kongresový sloup leží asi 2 km severovýchodně od centra Bruselu (Grande Place – Hlavní náměstí) a asi půl km od katedrály svatého Michaela archanděla a svaté Guduly. Najdeme jej na náměstí Place du Congrès (Congresplein), Kongresovém náměstí, na ulici Rue de Royale (Koningsstraat), západně od budovy Kongresu.

popis

Pomník byl inspirován Trajánovým sloupem v Římě. Navržen byl architektem J. Poelartem a postaven v letech 1850 až 1859. Jeho stavba proběhla na počest Národního kongresu z roku 1830, který vyhlásil belgickou ústavu a na oslavu nezávislosti Belgie. Na sloupu jsou umístěny alegorie základních práv, devíti provincií národa, trofeje, erby, data, jména a další zakládající texty. Sloup je vysoký 25 metrů a jeho vrchol zdobí socha prvního belgického