zámek Hagenberg

Haggenberg, Fallbach
Vodní hrad Hagenberg prvně zmiňovaný v r. 1264 nechali vybudovat v 1. pol. 13. stol. Hackenbergové. Po r. 1677 hrad nechal Theodor von Sinzendorf přestavět na barokní zámek. Později využíván pro zemědělské účely. V současnosti je v soukromém vlastnictví.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Hagenberg (dříve Hackenberg, Hakenberg, Haggenberg) je místní částí obce Fallbach ležící v okrese Mistelbach v dolnorakouské oblasti Weinviertel (česky Vinná čtvrť). Nejvýznamnější stavbou vesnice je zámek vzniklý přestavbou původního vodního hradu. Zámek stojí na jihozápadním konci vsi a je obklopen rákosovým příkopem s částečně zachovalými nárožními bastiony. Přístupová cesta vede krátkou kaštanovou alejí přes kamenný most. Nad vchodem je erb hraběte Theodora von Sinzendorfa. Čtyřkřídlá stavba uzavírající vnitřní čtvercové nádvoří je porostlá břečťanem. Zámek je v současnosti v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.

historie

Vodní hrad Hagenberg prvně zmiňovaný v roce 1264 nechali vybudovat zřejmě někdy v letech 1220-1250 Hackenbergové (von Hackenberg, Hagenberg, Hakenberg, Hackenperch, Haggenberg) jako své rodové sídlo. Tato dolnorakouská šlechtická rodina pocházející od Azzo z Gobatsburgu se v Dolním Rakousku poprvé objevuje v záznamech v roce 1180. Jako zakladatel hradu se uvádí Heinrich I. von Hackenberg zmiňovaný od roku 1220. Básník Oldřich z Lichtenštejna

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule, https://haggenberg-castle.at/en/castle/, http://www.fallbach.gv.ata další, 18.9. 2019
    hrad přestavěný na zámek
    Rakousko