Železniční most mezi obcemi Sklené a Rousměrov. Šest mohutných oblouků. V závislosti na sklonu terénu mají proměnlivou výšku. Pilíře vyzděny z kamenných kvádrů. Parapet mostu opatřen kovovým zábradlím. Železniční trať zprovozněna roku 1953.
Železniční viadukt u obce Sklené nad Oslavou
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Obec Sklené nad Oslavou leží 17 km jižně od Žďáru nad Sázavou a 15 km severně od Velkého Meziříčí. Obcí prochází silnice I/37. Koncem roku 1953 byla uvedena do provozu železniční trať Havlíčkův Brod - Brno a Sklené nad Oslavou má na jihozápadním okraji obce zastávku. Zastavují zde osobní vlaky na trati Žďár nad Sázavou - Brno. Viadukt najdeme severně od obce směrem na Rousměrov, u rybníka Babák, a nachází se v podstatě v objektu místní pily.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1368. Mezi obcemi Sklené a Rousměrov se nachází železniční most. Jeho šest mohutných oblouků má, v závislosti na sklonu terénu, proměnlivou výšku. Pilíře jsou vyzděny z kamenných kvádrů, betonové oblouky mají půlkruhovou klenbu. Parapet mostu je opatřen jednoduchým kovovým zábradlím. Celá železniční trať Brno – Havlíčkův Brod, včetně všech železničních staveb, byla zprovozněna roku 1953. Později byla

most
     Žďár nad Sázavou  (ZR)