Horné Lefantovce

kaštieľ, paulínský klášter s kostelem sv. Jana, paulínsky kláštor s kostolom sv. Jána
Původní paulínský klášter sv. Jana byl založen v r. 1369 za přispění Michala z Lefantovců. Později opevněn a v letech 1760-1774 barokně přestavěn. V r. 1782 byl klášter zrušen. Na konci 19. století nechal hrabě Leopold Edelsheim-Gyulai ruinu přestavět na zámek (kaštieľ). Později Léčebný ústav.
Horné Lefantovce barokní zámek (kaštieľ)
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Horné Lefantovce (maďarsky Felsőelefánt) leží na západním Slovensku v Nitranském kraji v okres Topoľčany na západním úpatí pohoří Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Na území obce stojí kostel, dvě kaple a celkem pět šlechtických sídel. Zřejmě největší a zároveň nejznámější zdejší sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), původně klášter, stojí v lese východně od obce. Druhý poměrně známý zámek (kaštieľ), jenž je i nejstarším, se nachází v parku na východním okraji obce a třetí stojí u kostela. Kromě kaštieľů se v obci nachází další ...

historie

Paulínský klášter sv. Jana byl založen v roce 1369 za přispění Michala z Lefantovců (Mihály Elefánti) v osadě Jana křtitele prvně vzpomínané v roce 1355. Osada zřejmě získala název podle nějaké sakrální stavby. Je tedy možné, že zde stával kostel již dříve. Lefantovský klášter se stal prvním paulínským klášterem na území Slovenska a jedním z nejstarších v celém Uhersku. V roce 1530 se před tureckými nájezdy do kláštera stahovaly příslušníci

Luděk Vláčil - zdroj: https://is.vsh.cz/th/f3ba0/bakalarka_oossh.txt, http://www.nlcsk.sk, https://hu.wikipedia.org, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Turistický lexikon, Eva Križanová, Blanka Puškárová, Šport, Bratislava, 1990 a další, 9.12. 2018

popis

Zámek je dvoupatrová budova postavená na obdélníkovém půdorysu s vybíhajícím křídlem uprostřed dispozice. Vybíhající křídlo bylo původně gotickým jednolodním kostelem sv. Jána, který byl později upraven na reprezentační vstup s balkónem. K uzávěru presbytáře gotického kostela přistavěli okrouhlý balkón a původní loď výškově rozdělili. Na prvním podlaží vznikla dvorana a na horním slavnostní síň s původními klenbami a vzácnými freskami Josefa

Luděk Vláčil - zdroj: https://is.vsh.cz/th/f3ba0/bakalarka_oossh.txt a další, 13.12. 2018