Turčianska Štiavnička
Zvonice byla postavena pravděpodobně v 1. polovině 19. století na místě starší dřevěné zvonice z poloviny 18. století. V roce 1932 byla zvýšena o další poschodí. Nejstarší ze tří zvonů byl ulit v roce 1753.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Turčianska Štiavnička se nachází na severním Slovensku v podhůří Velké Fatry při ústí Kantorské doliny do Turčanské kotliny, asi 9 km východně od okresního města Martin. Nejvýznamnější památkou obce je Révayovský kaštěl (zámek) z 16. století s rozlehlým anglickým parkem z 18.-19. století, jehož součástí je i oranžérie. Na východním okraji obce stojí novogotická hřbitovní kaple s Révayovskou hrobkou a na jižním okraji, nedaleko zámku, stojí zvonice z 19. století.

historie

Vesnice vznikla někdy v 14. století. Je pravděpodobné, že nějaká zvonice, zřejmě dřevěná, zde stála již před výstavbou té současné, která byla postavena pravděpodobně v 1. polovině 19. století jako dvoupodlažní. Napovídá tomu skutečnost, že nejstarší ze tří zvonů v ní zavěšených byl ulit již v roce 1753. Tento pozdně barokní zvon s nápisem: "EX. ERRE. IL. D. SUS. OKOLICSÁNI FUSA PER MICH. PALISCH. A. 1753", ulil Michal Palisch z Kremnice. V roce

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 14.10. 2017

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec