hrad Caisleán Cnoc

Castleknock, Cnucha
Staré sídlo irských králů. V období let 919-1171 v držení Vikingů z Dublinu. Hrad postaven Hugo Tyrrellem po roce 1171. V držení Tyrrellů do konce 14. stol. Od konce 15. stol. v rukou Burnellů. Zničen ve 40. letech 17. stol. Od té doby pustý.
Torzo donjonu při pohledu od západu, z vnitřního prostoru hradu.
Graficke pismenko Pozůstatky hradu Castleknock stojí v předměstí hlavního města Irska na malém vrchu, přibližně 8 km severozápadně od centra Dublinu. Hrad dal jméno blízkému městečku, které je dnes součástí Dublinu 15. Castleknock je tak dnes podobnou "městskou" hradní zříceninou jako Nový hrádek v Praze. Jméno Castleknock je poangličtěná verze irského Caisleán Cnoc, což znamená Hradní kopec. Z doby před založením hradu pochází jméno Cnucha. U paty hradního kopce dnes stojí chlapecká střední škola sv. Vincenta, známá také jako Castleknock College, které hrad a okolní park patří. Vstup je ale v běžnou denní dobu neomezený, a to včetně víkendů. Poblíž se nachází ...
Pavel Semple, 7.12. 2016

historie

Hradní kopec je zmiňován v irských legendách pod jménem Cnucha. Například Feilim, Connův syn, je popsán jako statečný král z Cnuchy, který tu na konci 2. stol. n. l. údajně vyhrál slavnou bitvu. Na kopci v prehistorii stála sídla králů. V roce 1861 tu byl objeven prehistorický hrob s významným, pravděpodobně královským, kosterním pohřbem. Král Niall z Cnuchy svedl 17.10. 919 bitvu s Vikingy o Dublin. K bitvě došlo v půli cesty mezi Cnuchou a

Pavel Semple, zdroj: (Castleknock College Centenary Record, 1935, https://www.knockunion.ie/news/castleknock-castle-its-owners-354), 7.12. 2016

popis

Hrad zaujímá nevelký oválný vrchol asi 20 m vysokého kopce. Na východním konci stojí torzo polygonálního donjonu (obytné a obranné věže). Zbylý obvod jádra hradu byl vymezen obvodovou hradbou, z níž dnes stojí již jen severní a západní úsek. Polygonální donjony jsou na irských hradech velmi vzácné, kromě Castleknocku jsou další k vidění jedině na hradech Shanid (hrabství Limerick) a Athlone (hrabství Westmeath). Torzo donjonu má stále výšku dvou

Hradní kopec je dnes spolu se sousedním kopcem považován za konec řetězu kopců a hřbetů známých jako Eiscir Riada. Irské slovo eiscir je dnes ve své anglické formě esker celosvětově používaný geologický termín označující terénní hřbet vzniklý nánosem štěrku, písku a kamení během tání ledovců v době ledové. Eiscir Riada (v češtině Dělící cesta) se táhne od západu Irska až k Dublinu. V bažinatém vnitrozemí Irska býval tento hřbet snadnou cestou

Irsko