zámek Dianin Dvůr

Dianahof, Diana
Pozůstatky loveckého zámečku postaveného roku 1819 Kryštofem Vidršpergárem z Vidršperka na místě bývalého dvora. Od roku 1852 v majetku Coudenhoveů. Po roce 1945 jej využívala pohraniční stráž, postupně chátrá, dnes se z něj zachovaly jen obvodové zdi.
zříceniny loveckého zámečku Dianin Dvůr
Graficke pismenko V roce 1736 zde bratři Jan Bedřich a Kryštof Václav Vidršpergárové založili poplužní dvůr. V roce 1812 dvůr vyhořel a na jeho místě nechal Kryštof Václav Vidršpergár v roce 1819 postavit lovecký zámeček. V roce 1825 byla vedle něj postavena kaple sv. Kryštofa. Po roce 1852 se stal majetkem Coudenhoveů. V roce 1870 byla v okolí zámečku založena obora pro daňky a jeleny. V roce 1916 byl zámeček přestavěn. Coudenhoveům patřil až do roku 1945. Poté zde sídlila pohraniční stráž. Po jejím přesídlení zámeček chátral. Ještě v 70. letech měl střechu a část vybavení…
Zřícenina se nyní nachází na území obce Rybník.
Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy, Svoboda 1985, https://cs.wikipedia.org, 21.9. 2016

popis

Zámeček byla zřejmě barokní jednoposchoďová budova s obdélníkovým základem o rozměrech zhruba 15 x 10 m a s mansardovou střechou. Dnes se z něj zachovaly jen zbytky obvodových zdí.
    Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy, Svoboda 1985, 21.9. 2016