Stavba začala kolem r. 1246 na místě staršího kostela. V r. 1360 dostavěna zvonice a sakristie.V r. 1420 vysvěcen papežem Martinem V. Fasáda dokončena v letech 1456-1470. V l. 1565-1571 upraven a v l. 1575-1577 zbudována kaple Gaddi. Naposled upraven v l. 1858-1860. Od r. 1919 bazilikou.
© Luděk Vláčil 05/2014
Graficke pismenko Bazilika Santa Maria Novella se nachází v těsné blízkosti hlavního nádraží ve Florencii v Itálii a je hlavním chrámem dominikánského řádu ve městě. V přiléhajícím ambitu kostela a kapitulní síni se nachází množství uměleckých děl, sepulkrálních památek a fresek gotických a raně renesančních umělců. Průčelí s vchodem do baziliky se nachází na náměstí Santa Maria Novella. Od roku 2001 je vstup do baziliky zpoplatněn.

historie

V roce 1221 získali dominikáni areál malého kostela. Představitelé řádu se rozhodli postavit nový kostel, který získal přízvisko Novella (česky nový), protože stojí na místě starší modlitebny Panny Marie z Vigne z 9. století. Nový chrám navrhli dominikánští mniši Fra Sisto Fiorentino a Fra Ristoro da Campi. Výstavba byla zahájena někdy kolem roku 1246. V roce 1360 byla pod dohledem mnicha Iacopo Talentiho dostavěna zvonice a sakristie, čímž byl

popis

Goticko-renesanční bazilika svaté Panny Marie byla navržena do tvaru latinského kříže. Prostorný interiér tvoří 100 metrů dlouhá hlavní loď, krátký příčný transept a dvě boční lodě s okny z barevného skla. Uvnitř je množství korintských sloupů. Autorem kazatelny, z níž byla zahájena kampaň proti výrokům Galilea, byl Filippo Brunelleschi a jeho adoptivní syn. K bazilice přiléhá areál kláštera. Vlys pod pedimentem na průčelí nese nápis zmiňující

Itálie
    Toskánsko