Altare della Patria, Vittoriano

památník Viktora Emanuela II., Roma/Řím
Stavba památníku byla zahájena v r. 1885 podle návrhu G. Sacconiho. Sochy vytvořili sochaři z celé Itálie, např. Leonardo Bistolfi a Angelo Zanelli. K slavnostnímu odhalení památníku došlo v r. 1911 při příležitosti 50. výročí vzniku království, ale k úplnému dokončení došlo až v r. 1925.
© Luděk Vláčil 05/2014
Graficke pismenko Památník Viktora Emanuela II. je monumentální stavba z bílého vápence stojící u římského Kapitolu na náměstí Piazza Venezia v Římě. Na schodišti památníku neustále stojí čestná stráž.
V objektu je také knihovna, archiv, sídlí zde ústav dějin a je zde muzeum italského národně osvobozeneckého hnutí. Pořádají se v něm i různé výstavy umění.

historie

Stavba památníku Viktora Emanuela II. byla zahájena v roce 1885 podle návrhu Giuseppa Sacconiho. Sochy vytvořili sochaři z celé Itálie, například Leonardo Bistolfi a Angelo Zanelli. Památník je nazýván "Oltář vlasti" (Altare della Patria) a má symbolizovat sjednocení Itálie. Prvním italským králem se stal právě Viktor Emanuel II. (1820-1878). Ten byl od roku 1849 králem Sardinie. V roce 1861 sjednotil Itálii a poté se stal jejím prvním králem.

Luděk Vláčil - zdroj: https://en.wikipedia.org , http://www.turistika.cz , http://www.radynacestu.cz , http://italie.svetadily.cz, 6.11. 2015

popis

Altare della Patria (Oltář vlasti) někdy též zvaný Vittoriano je největším památníkem v Itálii. Zabírá plochu 17 000 metrů čtverečních, je 135 metrů dlouhý, 130 metrů široký a 70 metrů vysoký. Uprostřed památníku stojí dvanáctimetrová bronzová jezdecká socha Viktora Emanuela II. od E. Chiaradia. Na jejím podstavci jsou reliéfy od Maccagnina zobrazující přední italská města. Výzdoba památníku je značně symbolická. Sochy nad sloupořadím v přední

Luděk Vláčil - zdroj: https://en.wikipedia.org , http://www.turistika.cz , http://www.rim.maweb.eu , http://www.radynacestu.cz, 6.11. 2015