Basilica di Santa Croce

Bazilika sv. Kříže, Firenze/Florencie
Bazilika se nachází v čele náměstí Piazza di Santa Croce ve Florencii. Stavba byla zahájena Arnolfem di Cambiem r. 1294 v místě staršího kostela z r. 1222 a dostavěna byla r. 1385. Fasáda byla dokončena až v polovině 19. stol.
Graficke pismenko Legenda praví, že Santa Croce založil sám svatý František. Ve skutečnosti byla stavba baziliky zahájena Arnolfem di Cambiem roku 1294 v místě staršího františkánského kostela z roku 1222. Za krátkou dobu byla postavena příčná loď a chór. Celá stavba byla dostavěna do roku 1385. V letech 1434 až 1435 byla zhotovena kazatelna, která se v hlavní lodi nachází dodnes. Roku 1842 nahradila nová novogotická zvonice tu dřívější, kterou roku 1512 zničil blesk. V 50. letech 19. století byla židovským architektem Niccolem Matasmojetem dokončena také fasáda. V roce 1966 zaplavila řeka Arno část Florencie a také Santa Croce, kde voda znečištěná topnými oleji napáchala velké škody.
Luděk Vláčil - en.wikipedia.org, 21.5. 2015

popis

Bazilika di Santa Croce (bazilika svatého Kříže) je hlavním františkánským kostelem v italské Florencii a menší bazilika římskokatolické církve. Nachází se na náměstí Piazza di Santa Croce a má půdorys kříže (symbol svatého Františka), její délka je 115 metrů a šířka 38 metrů. Strop trojlodi nemá klenbu, ale tvoří jej trámy nesoucí konstrukci střechy a podél jejích stěn je mnoho náhrobků a 16 kaplí. V bazilice je pochováno také mnoho významných