Kamenná pevnost na okraji 100 m vysokých útesů postavená pravděpodobně v době bronzové či železné. Tvoří ji čtyři zdi z nasucho poskládaných kamenů. Sloužila nejspíše jako obřadní a náboženské místo a až poté jako vojenská pevnost a opevněná osada.
pohled od východu na vnitřní zeď pevnosti
Graficke pismenko Působivá kamenná pevnost leží na kraji téměř 100 m vysokých útesů kolmo spadajících do oceánu. Tvoří ji čtyři soustředné zdi. Hlavní zeď měla možná tvar oválu nebo písmene D, ale eroze postupně podemlela útesy a s nimi spadla i část pevnosti. Nicméně žádné písemné prameny o původní podobě pevnosti se nedochovaly a tak se názory na to různí. Přesná doba vzniku a účel „pevnosti“ není známa. Nejpravděpodobněji vznikla v době bronzové nebo železné, příp. na přelomu těchto epoch. Původní účel těchto staveb také není úplně jasný. Nyní se předpokládá, že se jednalo o obřadní místo pro různé obřady druidů (rituální amfiteátr). Nicméně obranný charakter stavby ...
Jan Ptáček, 28.10. 2011

popis

Stavba se skládá ze čtyř soustředných zdí postavených z nasucho poskládaných vápencových kamenů, kterých bylo v okolí velké množství. Vnitřní půlkruh má průměr cca 50 m a zeď je široká cca 4 m a vysoká okolo 6 m. Korunu zdiva obklopuje ochoz, na který dnes není povoleno vstupovat. Měla možná tvar oválu nebo písmene D, ale eroze postupně podemlela útesy a s nimi spadla i část pevnosti. Nicméně žádné písemné prameny o původní podobě pevnosti se