Blatnický hrad pocházející z druhé poloviny 13. stol. Hrad vystřídal několik majitelů (Peter z Brezovice, Pongrác ze Sv. Mikuláše, Peter Komorovský). V druhé polovině 16. a na začátku 17. stol. byl rozšířen. Od roku 1790 nebyl hrad obydlen a postupně zpustl.
interiér jižní věže
Graficke pismenko Blatnický hrad se nachází v pohoří Velká Fatra na nízkém vápencovém hřbetě Plešovice (658 m n. m.), oddělující Gaderskú dolinu od Turčianskej kotliny. Přibližně 2 km severovýchodně od obce Blatnica. Zřícenina je volně přístupná.
Roman Zikmund , 28.11. 2010

historie

Hrad byl postaven v druhé polovině 13. století a první zmínky o něm jsou z roku 1300, kdy byl jeho majitelem Peter z Brezovice. Později se stal královským majetkem. Jelikož hrad stál mimo hlavní komunikační trasy, nebyl o něj mezi panovníky velký zájem a hrad vystřídal několik majitelů. Od 15. do první poloviny 16. století byli jeho majiteli Pongrác ze Sv. Mikuláše, Peter Komorovský, rodiny Necpalskovců, Juštovců a další. Hrad byl tvořen z