Pozdně gotický kostel je třetí svatyní na tomtéž místě. Ze starší stavby se zachovala hlavní věž (1466–79). Síňové trojlodí se stavělo od r. 1502 téměř celé 16. století (síťové a hvězdicové klenby lodí 1545–6). Novogotické úpravy v 19. století.
Kostel z hlavního náměstí
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostel stojí východně od hlavního náměstí těsně obklopen domy starého města. Je přístupný po zaplacení daru na opravu (1 euro, jen dospělí), otevírací dobu mohou ovlivnit náboženské obřady. Po zaplacení jednoho eura navíc lze uvnitř fotografovat bez použití blesku. Každou sobotu po večerním zvonění v 18.00 hrají z balkonu věže trubači.

Mariánský kostel v Pirně
    Historickému jádru nejsevernějšího města českého království dominuje velký farní kostel, stojící východně od hlavního náměstí. První svatyně na tomto místě se poprvé připomíná roku 1294, později ji nahradil kostel ve stylu vrcholné gotiky. V letech 1466–79 byla postavena dnešní 60 m vysoká jihozápadní hranolová věž s osmibokou horní částí. Roku 1502 začala stavba pozdně gotického halového trojlodí, které v letech 1545–46 zakryla velkolepá klenba

Ivan Grisa, dle informačních materiálů v kostele, 6.12. 2009
    Německo